Materials pedagògics
En aquest apartat podeu trobar guies, seleccions de contes i estudis i recerques per treballar la coeducació a través dels contes.
Guies
Coeducar des de l’escola bressol. Eines, reflexions i molts contes. Guia elaborada per Coeducacció Cooperativa en col·laboració amb l’Ajuntament de Sabadell.
Explica’m un conte: Coeducar en la petita infància a través dels contes. Guia elaborada per l’Escola Bressol Municipal Canigó, Coeducacció Cooperativa, la Direcció de Serveis a les Persones i al Territori del Districte de Ciutat Vella i la Direcció de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona.
Explica’m un conte lliure de sexisme. Guia elaborada per Trama SCCL en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelon
Guia de contes amb mirada feminista. Guia elaborada per l’Àrea d’Igualtat de gènere i LGTBI de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena amb la col·laboració de les Biblioteques municipals.
Guia de contes i literatura infantil no sexista. Guia elaborada pel Centre d’Informació i Recursos per a les Dones en col·laboració amb la Biblioteca Central de Cornellà de Llobregat.
Guia de contes i novel·les per la igualtat de gènere i la violència zero (de 3 a 18 anys). Guia elaborada per Fundesplai.
Guia de contes no sexistes. Guia elaborada per la Regidoria de Polítiques d’Igualtat Dona-Home de l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló.
Guia de contes per la coeducació. Guia elaborada per l’Ajuntament de Sant Boi en col·laboració amb les llibreries de la ciutat.
Guia de literatura infantil no sexista. Guia elaborada per la Biblioteca de Viladecans i el Programa d’Igualtat de Gènere de l’Ajuntament de Viladecans.
Guia i catàleg de contes “Hi havia una vegada… Contes coeducatius”. Guia elaborada pel Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa amb el suport del Centre de Recursos Pedagògics del Bages.
Guia per explicar contes coeducatius. Guia elaborada per l’Espai Dona de l’Ajuntament de Palafrugell.
Guia per la tria de contes no sexistes. Guia elaborada pel Centre de Recursos Pedagògics del Berguedà.
Guia pràctica per a les famílies. Coeducar també a casa. Guia elaborada per la Fundació Isonomia en col·laboració amb la Generalitat Valenciana.
La Maleta Coeducadora., Guia elaborada per l’àrea de Benestar Social – Igualtat del Consell Comarcal del Maresme.
La mochila violeta. Guia de lectura infantil y juvenil no sexista y coeducativa. Guia elaborada per la Delegació d’Igualtat d’Oportunitats i Joventut de la Diputació de Granada.
Maleta coeducativa “Hi havia una vegada… Contes coeducatius”. Guia elaborada pel Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa amb el suport del Centre de Recursos Pedagògics del Bages.
Maletes coeducatives. Viatge a la igualtat. Guia elaborada per la Biblioteca Josep Salceda i Castells i l’Ajuntament de Cambrils.
Maleta pedagògica. Guia elaborada per Plural, el centre de masculinitats de Barcelona, per trencar la imposició social de la masculinitat.
Recursos coeducatius a la biblioteca Esteve Paluzie., Guia elaborada per la Biblioteca Esteve Paluziede Barberà del Vallès.
Super Lola, cuento y guía didáctica. Guia elaborada per l’Institut Andalús de la Dona, Conselleria per la Igualtat, Salut i Polítiques Socials.
Vivir los cuentos. Guia para contar los cuentos. Guialaborada per l’Institut Andalús de la Dona, Conselleria per la Igualtat i Benestar Social de la Junta d’Andalusia.
Selecció de contes
40 contes per la igualtat de gènere i la violència zero -1- Educació Infantil. Selecció de contes elaborada per Fundesplai.
40 contes per la igualtat de gènere i la violència zero -2- Educació primària. Selecció de contes elaborada per Fundesplai.
40 contes per la igualtat de gènere i la violència zero -3- Educació secundària. Selecció de contes elaborada per Fundesplai.
100 contes i novel·les per a infants i joves sobre migracions i refugi. Selecció de contes elaborada per Fundesplai.
Biblioteca de colors per a educació infantil i primària. Selecció de contes per treballar la diversitat de gènere, sexual i i familiar elaborat per Lambda, col·lectiu LGTB+.
Campanya Contes a l’escola. Catàlegs de contes i novel·les juvenils que els centres educatius poden demanar per treballar la diversitat a l’aula, impulsat per l’Associació de Famílies LGTBI. Enllaç a la 9a campanya Contes a l’escola.
Contes amb perspectiva de gènere. Selecció de contes amb perspectiva de gènere elaborat per la cooperativa Nus SCCL.
Contes sobre conflicte, assetjament, límits i el valor del respecte. Selecció de contes elaborat per la cooperativa Fil a l’agulla.
Cuentos infantiles. Selecció de contes per treballar la diversitat de gènere, sexual i i familiar elaborat per Trans Familia, espacio de famílies de persones trans.
L’armari de l’Òliver. Conte de Trama SCCL sobre la diversitat de gènere, sexual i afectiva. Inclou materials pedagògics per a acompanyar la lectura i per contextualitzar els personatges històrics i les lluites socials que s’hi referencien.
L’Heura i el misteri del llibre en blanc. Conte de sensibilització realitzat per Les Luciferases i Trama SCCl i editat per l’Ajuntament de Barcelona, per reivindicar el paper de les dones en la ciència.
Lectures coeducatives d’estiu per la canalla. Selecció de contes coeducatius elaborat per la cooperativa Fil a l’agulla.
Llibres amb perspectiva de gènere i coeducatius. Repositori amb llibres elaborat per Familiaritats Diverses per treballar temàtiques com la diversitat de gènere, sexual, afectiva i familiar, la sexualitat o les violències masclistes, entre d’altres.
Noies i nois, tants a tants. Educació Infantil i Primària. Selecció de llibres de la Biblioteca de Rosa Sensat per a impulsar la lectura, la coeducació i el debat a l’Educació Infantil i Primària.
Noies i nois, tants a tants. Educació Secundària Obligatòria. Selecció de llibres de la Biblioteca de Rosa Sensat per a impulsar la lectura, la coeducació i el debat a l’Educació Secundària Obligatòria.
Pau, llibertat, democràcia i resolució de conflictes: lectures per infants i joves. Selecció de lectures de la Biblioteca de Rosa Sensat que aborden conceptes i realitats molt actuals: política, democràcia, eleccions, conflicte, diàleg, desobediència, convivència, revolta, pau…
Perspectiva de gènere i coeducació: lectures infantils i juvenils per treballar dins i fora l’aula. Selecció de contes de la Biblioteca de Rosa Sensat que permeten una mirada i una reflexió en favor de la igualtat d’oportunitats, la superació dels estereotips de gènere, culturals i socials, i la defensa de la dignitat personal, i que aporten recursos als docents i la família per treballar la coeducació.
Pessigolles. Conte d’Alba Barbé Serra i Sara Carro Ibarra que narra el descobriment de l’autoplaer d’una nena. És un recurs útil per poder acompanyar la sexualitat .
Que les noies no podem fer què? Recull bibliogràfic elaborat per la Biblioteca de Nou Barris de lectures que trenquen amb la imatge estereotipada de la dona.
Recull de Maletes de llibres coeducatius que la Biblioteca de l’Associació de Mestres Rosa Sensat posa a la disposició de la ciutadania.
Estudis i recerques
Biblioteca i gènere. Anàlisi amb perspectiva de gènere de les biblioteques escolars. Estudi elaborat per l’Associació Espai i Lleure- L’hora Lliure, en el qual s’analitza amb perspectiva de gènere la biblioteca de parvulari de l’escola Tàber de Barcelona.
Coeducación y estereotipos de género en la literatura infantil. Treball final de grau de l’alumna Ana López Prat del Grau de Mestre d’Educació Infantil de la Universitat de La Rioja, en el qual s’analitzen els estereotips de gènere subjacents en els contes i la literatura infantil per conèixer la seva incidència en el comportament dels infants.
Repensant el conte infantil des d’una perspectiva de gènere: Literatura no sexista a la ciutat de Terrassa. Estudi elaborat per Maria Boncompte Izquierdo, Elena Blanco Soria i Alcira Padin Torres en el qual s’analitza la mirada que ofereixen els contes infantils respecte al gènere.