Contes

Contes confinats. Llistat de vídeos on els i les membres de l’associació Vivim del Cuentu expliquen els seus contes.

El cazo de Lorenzo. Versió animada del conte El cazo de Lorenzo que visibilitza, reconeix i mostra la diversitat com a quelcom natural i positiu. Promou l’empatia, el respecte a la diversitat i fomenta relacions justes i equitatives.

La meitat del Pol. Versió animada i adaptació del conte La meitat d’en Jan que qüestiona els rols i estereotips de gènere a través del seu protagonista.

Lalo, el príncipe rosa. Versió animada del conte Lalo, el príncipe rosa que narra la història d’un nen que només vol ser ell mateix per sentir, jugar i caminar lliurement al marge de normes i estereotips sexistes.

Reines que expliquen contes de reines. Històries i relats LGTBI explicats per diverses drag queens, esdeveniment organitzat per la productora independent Pizza, Storm & Zombie Movies en col·laboració amb l’Espai Jove Boca Nord.

SuperLola. Versió animada del conte SuperLola és un conte coeducatiu protagonitzat per una nena valenta que vol ser superheroïna i somia amb un món millor en què totes les nenes i nens siguin lliures per ser el que vulguin.

Un cuento propio. Projecte d’àudio contes infantils de la cooperativa Pandora Mirabilia on es narren històries basades en les vides de dones reals que han estat invisibilitzades en la Història.

Pel·lícules, curtmetratges i documentals

Aquest conte no s’ha acabat. Documental produït pel Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison (2010) en el qual, prenent com excusa els contes infantils, es reflexiona entorn els models i referents sobre els quals estem construïdes i com aquests condicionen la nostra forma d’entendre i estar en el món.

Cua de Sirena. Curtmetratge en stop-motion dirigit per Alba Barbé i Serra (2020) a partir del conte Cua de Sirena d’Alba Barbé Serra i Sara Carro Ibarra que trenca amb el binarisme de gènere i planteja la possibilitat de transitar entre els gèneres sense haver de comprometre’s amb una identitat tancada.

La Revolta dels Contes. Pel·lícula d’animació dirigida per Jakob Schuh & Jan Lachauer (2016) que trasllada al cinema el llibre Revolting Rhymes (1982) de Roald Dahl, on capgira i revoluciona els personatges i relats de sis contes clàssics infantils.

Vídeos de sensibilització

If you have a daughter, you need to see this. Vídeo de sensibilització que visibilitza la falta de personatges i referents femenins en la literatura infantil i juvenil.

L’Anegueta també pot volar. Vídeo de sensibilització elaborat per Canvia el conte per visibilitzar les nenes amb diagnòstic de Trastorn de l’Espectre Autista (TEA).

La Bella surt del conte. Vídeo de sensibilització elaborat per Canvia el Conte per promoure la construcció de relacions afectives i sexuals basades en el bon tracte.

La Caputxeta diu NO. Vídeo de sensibilització elaborat per Canvia el Conte per visibilitzar i denunciar la violència masclista i l’assetjament sexual que pateixen les dones a l’espai públic.

Nous pirates, prínceps i herois. Vídeo de sensibilització elaborat per Canvia el Conte que analitza els personatges masculins dels contes.

Machismo y sexismo en Disney. Vídeo de sensibilització que fa un repàs de les diferents pel·lícules de Disney, seleccionant les escenes que perpetuen els rols i estereotips de gènere i les violències masclistes.

Por qué todos los Villanos Disney son Gays: Queercoding. Vídeo de sensibilització del youtuber Daniel Valero – Tigrillo en què explica que és el queercoding i com s’ha fet servir al llarg de la història del cinema.

Sexismo, violencia y dominación en las películas de Disney. Vídeo de sensibilització que mostra imatges de la representació de la masculinitat en les pel·lícules de Disney.